Dallas nameštaj

Nameštaj Dallas | Saveti za uređenje trpezarije koji će uneti harmoniju u vaš prostor

Blog

Saveti za uređenje trpezarije koji će uneti harmoniju u vaš prostor

Dok smo odrastali zajednički obroci sa porodicom su bili omiljeni trenuci sreće kojih se rado sećamo. I mnoga istraživanja pokazuju da nešto tako jednostavno, kao zajednički ručkovi ili večere, mogu uticati na naš osećaj povezanosti sa članovima porodice.

A gde se svi ti divni porodični ručkovi održavaju? U trpezariji naravno, jer je to omiljeni prostor svih članova porodice, gde se okupljaju oko stola da uživaju u hrani. U ovom blogu želimo da podelimo sa vama nekoliko saveta, za uređenje trpezarije, koji će uneti harmoniju u vaš prostor.

Feng šui saveti za pravilno postavljanje nameštaja u trpezariji
Verovatno ste mnogo puta čuli da feng šui filozofiju i kako nam ona može pomoći da unesemo harmoniju u uređenje našeg životnog prostora. Trpezarija je prostorija u našem domu, koja služi za okupljanje porodice i doprinosi osećaju opšteg mira i povezanosti njenih članova.

 

Razlog tome je centralni element ovog prostora – trpezarijski sto, koji domu donosi sreću, mir i ispunjenje. A zbog čega je još trpezarija najvažniji deo našeg doma? Zato što se u toj prostoriji okupljamo oko stola sa našim prijateljima i slavimo lepe događaje i uspehe. Na taj način proizvodimo pozitivnu energiju svuda oko nas i privlačimo samo lepe događaje u naš dom.

Kako bismo privukli još mnogo pozitivne energije u našu trpezariju, potrebno je da pratimo određene savete za uređenje ovog dela našeg doma. U nastavku pročitajte nekoliko najvažnijih saveta koji će uneti sklad u uređenje vaše trpezarije.

Jasno odvojite trpezarijski prostor od ostalih delova stana ili kuće
Zato što ostali delovi stana mogu da imaju drugačiju energiju od trpezarije, jako je važno da ovaj deo našeg životnog prostora jasno razgraničimo u odnosu na druge delove doma. Pa tako, ako je trpezarija blizu kupatila ili je povezana vratima sa njim, stavljanjem ogledala sa obe strane kupatilskih vrata možemo promeniti praznu energiju ove prostorije.

Ukoliko je trpezarija deo većeg, otvorenog koncepta dnevne sobe, onda je ovaj prostor potrebno jasno odvojiti od ostatka sobe. Naime, kupovinom luksuznih, velikih biljaka sa zelenim lišćem možete „ograditi“ ovaj prostor i „odbraniti“ ga od negativnog uticaja drugih prostorija.

Pravilno pozicioniranje trpezarijskog stola
Idealno bi bilo postaviti sto u prostoriju pravougaonog ili kvadratnog oblika, kako bi energija nesmetano cirkulisala. Takođe, treba voditi računa i o poziciji stola u odnosu na prozore, pa tako trpezarijske stolice ne smeju biti okrenute suprotno od prozora, kako bi svi članovi porodice ili prijatelji koji dolaze na ručak mogli da gledaju kroz prozor.

Kada se sto postavi paralelno uz najduži zid u trpezariji, to nije dobar izbor, jer protek energije može biti blokiran. Tada će se negativna energija skupljati u uglovima prostorije i izazivaće napetost i nervozu kod onih koji sede za stolom.

Suprotno od toga, ukoliko se sto postavi dijagonalno to će doprineti dobrom protoku energije. Trpezarijski sto Chello, deluje kao odličan izbor za pozicioniranje u sredini prostorije i pošto ima dodatni srednji deo koji se izvlači, moćiće da okupi veći broj dragih ljudi i pruži im divne trenutke za uživanje u vašem domu.

Trpezarijski sto Chelo
„Slaba i „jaka“ mesta za stolom
Najjačim mestima za stolom se smatraju ona koja su najudaljenija od vrata i koja imaju direktan pogled ka prozorima. Zbog ovakvog položaja, osoba koja sedi na takvom mestu, se oseća moćno i spremno da učestvuje u svim razgovorima.

Drugim rečima, osećaju se dobro u svojoj koži i osnaženo. A da bi se vaši gosti osećali kao kraljevi, potrebno je da sede na udobnoj i lepoj stolici, pa se trpezarijske stolice Milano, čine kao sjajan odabir za vaš dom.

„Slaba“ mesta, a svaki sto ih ima, treba da budu namenjena domaćinima, kako se gosti ne bi osećali nedovoljno opušteno. Ova mesta se smatraju takvim, jer nemaju direktian pogled na prozore, što se može promeniti, ako se naspram njih stave ogledala. Posebno ako ogledala reflektuju prizore cveća ili neba, ovo će biti od pomoći da „slaba“ mesta budu takva u što manjoj meri.

Balans boja u trpezarijskom prostoru
Jedna od najboljih stvari u vezi sa uređenjem trpezarije je ta da se možete igrati bojama i elementima, kako biste dodatno oplemenili prostor. S obzirom na činjenicu da trpezarija ima jedan ključni element u prostoru- sto i pored njega, nekoliko pratećih- stolice, ostali elementi će biti ključni za postizanje harmonije.

Korišćenje pravih boja u trpezariji, može uticati na bolje raspoloženje i na dobar apetit.

Ovo se odnosi na sve- boje na plafonu i  zidovima, ali i na nameštaju.

Narandžasta, bledo-crvena, tamno žuta i topla ljubičasta – sve ove boje nas podsećaju na neku vrstu hrane (paprike, plavi patlidžan, jagode, maline, jabuke) i zbog toga mogu imati pozitivan uticaj na uživanje u hrani,
Metalik, siva, bela i srebrna – detalji, escajg i po neki metalik element u dekoru mogu biti odličan izbor za balans u enterijeru,
Nijanse plave – plava i njene nijanse nas podsećaju na more i spokoj, ali isto tako i na izobilje i luksuz, pa su elementi u ovoj boji uvek dobrodošli u trpezariji. Ipak, ne treba preterivati, jer previše plave ubija apetit,
Boja peska, svetlo braon, pastelno žuta, bež – ove boje nas približavaju prirodi i odličan su izbor za trpezariju punu spokoja i umirujućih tonova. Keramički tanjiri i posuđe na sredini stola odlično kanališu pozitivnu energiju u toj tački,
Nijanse braon i zelena – njih povezujemo sa prirodom i zdravim navikama, pa su zelene nijanse uvek dobar izbor za trpezarije. Zelena stimuliše dobro varenje, dok braon podstiče na zdravu interakciju sa sagovornicima.
Izaberite najbolje trpezarijske setove za svoj dom u salonima nameštaja Dallas.

Nadamo se da ste uz naš mali vodič o uređenju trpezarijskog enterijera, uz feng šui principe, naučili kako da uneste mir i harmoniju u svoj dom. Da bi ona bila potpuna, poželjno je da vašu trpezariju krasi neki lep trpezarijski set poput našeg Elite, koji svojim drvenim elementima i zemljanim tonovima unosi smirenost i spokoj u najvažniju prostoriju vašeg doma.

Trpezarijski sto Elite
U našim salonima u Beogradu, Novom Sadu, Tutinu i Novom Pazaru možete pogledati i ostalu ponudu Dallas nameštaja, a za vas je tu i naš veb-sajt na kome ćete pronaći sve za vaš dom.