Dallas nameštaj

Nameštaj Dallas | Kako se održavaju i čiste kožne garniture

Blog

Kako se održavaju i čiste kožne garniture

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu kožne garniture, možemo vam sa sigurnošću reći da je to odličan izbor za vaš dnevni boravak. Pročitajte i nekoliko korisnih saveta kako se održavaju kožne garniture.

Investiranje u vrhunski kvalitet je uvek odličan način da dugo godina uživate u jednom komadu nameštaja.

No, kako bi vaša garnitura uvek izgledala kao i prvog dana, potrebno je da bude održavana, čišćena i negovana na pravi način. Ako ste se pitali kako se održavaju i čiste kožne garniture, mi imamo nekoliko saveta za vas koji će vam pomoći da održite izgled vaše garniture kao prvog dana.

Obavezno usisavanje kožne garniture
Kako biste uklonili prašinu sa kožnog nameštaja, važno je da ne koristite vlažnu krpu, već da je isključivo čistite uz pomoć usisivača. Ovo je ujedno i jedini način da se prašina ukloni sa kožnih garnitura a da se one ne oštete.

Kožne garniture treba relativno često usisavati. I to one svetlije jednom u dve nedelje, dok one tamnije zahtevaju češće usisavanje- jednom nedeljno. Nikako ne treba preskakati ovaj korak u održavanju čistoće garniture, jer se prašina lako zavuče u štepove, odakle se dosta teško izvlači.

Za usisavanje treba koristiti poseban dodak na usisivaču, koji ima mekane četkice, jer tako nećete oštetiti ili izgrebati kožu. Za prostore između jastuka ili na nepristupačnim prevojima najbolje je koristiti ručni usisivač. Na taj način ćete uspeti da očistite sve delove garniture detaljno.

Nega kože odgovarajućim sredstvima
Kada se čisti kožna garnitura važno je pratiti uputstva proizvođača i ne koristiti sredstva koja nisu predviđena za održavanje kožnog nameštaja. Takođe, važno je obratiti pažnju na tip kože, jer su sredstva za čišćenje prilagođena svakom tipu posebno.

Na tržištu možete pronaći mnogo proizvoda koji služe nezi kožnih garnitura. Oni su tu, pre svega, kako bi kožu učinili elastičnom i sprečili njeno pucanje. Da bi se to postiglo, ona treba stalno da se neguje i hrani.

Tome, doduše, osim specijalizovanih proizvoda može poslužiti i losion za telo, ukoliko koža ima glatku završnicu.

Svi ovi proizvodi dolaze u različitim formama, pa mogu biti u spreju ili u vidu kreme. Naš savet je da pametno birate i svaki proizvod prvo isprobate na malom delu nameštaja i vidite kako će materijal reagovati.

Potrebno je svega dva do tri puta godišnje detaljno namazati kožnu garnituru ovakvim preparatom i pustiti je da polako upije sastojke.

Čišćenje kožnog nameštaja hemikalijama je strogo zabranjeno
Koža je prirodni materijal zbog čega je i čest izbor kupaca. No, kako bi kožna garnitura Paris ostala lepa kao i prvog dana kada stigne kod vas, važno je da upoznate karakteristike materijala od koga je napravljena.

Ovaj prirodni materijal ima sopstvenu barijeru, uz pomoć koga se štiti od oštećenja, pa mu upotreba hemijskih sredstava ne prija.

Ova sredstava mogu oštetiti tu barijeru i pospešiti ubrzano habanje i pucanje kože.

Osim oštećenja, ova sredstava mogu da utiču i na boju kožu tako što mogu napraviti fleke ili izbledeti kožu.

Iako na internetu često možete naići na savete koji vam govore da je alkohol dobar za čišćenje nekih vrsta fleka sa kožnog nameštaja, bolje je da to ne radite. Alkohol može naneti ozbiljna oštećenja kožnom nameštaju i treba ga izbegavati.

Fleke uklanjajte pažljivo
Svi koji poseduju kožnu garnituru u svom domu znaju koliko treba paziti kada se jede ili pije nešto dok se sedi na njoj. Ukoliko ne želite fleke na svojoj savršenoj ugaonoj garnituri Atina, onda bi najbolje bilo da grickalice, pivo i slatkiše konzumirate na drugom mestu.

Međutim, svi znamo da je to nemoguće, posebno ako imate decu u domaćinstvu.

Dobra vest je da fleke ipak možemo očistiti lako i brzo, ali da je ipak potreban poseban postupak da bi se to uradilo. Evo nekih saveta za čišćenje i najčešćih situacija u kojima se fleke stvaraju.

Prolivanje vode po nameštaju
Iako pazimo, ponekad se desi da prolijemo vodu po kožnoj garnituri. I šta onda? Ne treba paničiti, već samo što pre pokupiti vodu suvom krpom. Krpa bi trebalo da bude od mikrofibera, jer ona najefikasnije upija vodu. Nikako nemojte trljati krpom kožnu garnituru ili ostavljati je da se sama osuši.

Sve ovo može dovesti do stvaranja trajnih fleka na koži, pa treba biti uporan i stalno tapkati dok se i poslednja kapljica vode ne pokupi.

Uklanjanje masnih fleka
Ukoliko ste slučajno ispustili parče bureka, pice ili torte na kožnu garnituru, verovatno se nešto od ovoga dobro zalepilo za kožu. Kako biste se rešili masne fleke sa nameštaja, potrebne su vam samo dve stvari.

Mikrofiber krpa i bebi puder će rešiti vaš problem.

Puder stavite preko fleke i ostavite ga da deluje preko noći, a ujutru samo to pokupite čistom krpom. Ukoliko nije sve odmah nestalo, ponovite postupak do potpunog pročišćenja masnog mesta.

Fleke od hemijske olovke
Ponekad se deca previše zaigraju pa ostave jasne dokaze svog zabavnog popodneva na vašoj kožnoj garnituri. Hemijske olovke mogu biti vrlo nezgodan protivnik, pa vam savetujemo da ne tražite razne kućne recepte za njihovo uklanjanje, već da umesto toga na Guglu potražite posebne stikove namenjene uklanjanju mastila.

Ima ih na našem tržištu, pa bi trebalo da bude lako da ih pronađete.

Savet za kraj- sačuvajte kožnu garnituru od ugibanja
Iako ovo nije savet za čišćenje kože, ipak je važan za održavanje dugovečnosti kožne garniture. Tokom godina, čak i kada dobro pazimo kako sedimo na kožnom dvosedu, trosedu, fotelji i sl. može se desiti da se oni deformišu.

Pod pritiskom naše težine, koža se deformiše, bez obzira na to čime su jastuci ili sama garnitura punjeni. Ovo nije nikakva loša osobina kože, već samo predstavlja jasan znak da o njoj treba više voditi računa.

Zato, ako želite da vaša kožna garnitura zadrži svoj prvobitni oblik, važno je da ravnomerno koristite sve njene delove. Dakle, treba sedeti podjednako i sa desne i sa leve strane. Takođe, da jastuci sa jedne ili druge strane ne bi postali previše tanki, ponovo je raspored sedenja važan.

Pored toga, ne treba zaboraviti na naslone, pa i njih treba čuvati podjednako sa obe strane.

Najkvalitetnije kožne garniture pronađite u Dallas salonima nameštaja
U našim salonima vas čeka bogata ponuda kožnih garnitura, troseda, ugaonih garnitura, fotelja i taburea od kože i drugih kvalitetnih materijala, u kojoj ćete sigurno pronaći omiljene komade nameštaja za svoj dom. Proverite ponudu našeg nameštaja na Dalasovom veb-sajtu i u salonim u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru i Tutinu.