Magija broja 3 – jedino pravilo za uređenje enterijera

Nismo svi dizajneri enterijera, niti većina ljudi ima vremena da se time detaljnije bavi kada uređuje svoj dom. No, neka pravila je korisno zapamtiti, kako bi naš dom izgledao lepo bez previše truda i trošenja vremena.

„Magija broja 3“ je najvažnije pravilo koje treba da upamtite, jer će vam ono pomoći da vaš stan ili kuća ne izgledaju prenatrpano i prešareno. A šta ovo pravilo podrazumeva i kako ga na praktičan način možemo primeniti u našim domovima, čitajte u nastavku našeg bloga.

Šta nam donosi magija broja 3 u uređenje enterijera?

Svi volimo simetriju i nekako nam izgleda prirodno kada su stvari postavljene na taj način u prostoru, ali… Ovo „ali“ je tu da ukaže na čestu grešku koju pravimo kada uređujemo svoj dom. Naime, previše simetričnosti u domu može da izgleda hladno i sterilno. Zbog toga je tu pravilo grupisanja neparnog broja stvari u prostoru, odnosno „magija broja 3“, koja će malo uzdrmati standardnu simetriju.

Dakle ne četiri niti pet stvari, već tri. Ova brojka se čini kao najskladnija, jer je dovoljno mala. Sve preko ovog broja bi unelo zagušenost u prostor i posmatrač ne bi znao gde pre da pogleda. Ovo pravilo je dodatno važno i zato što unosi potreban balans između simetrije i asimetrije. Jedino pravilno balansiranje ova dva principa može uneti sklad u dom i njegovo uređenje.

Kako da primenimo pravilo grupisanja tri elementa u našem prostoru?

U nastavku sa vama delimo nekoliko najvažnijih načina primene ovog pravila, koji će vam pomoći da ga još bolje shvatite i sa lakoćom koristite u svom domu.

Tri boje, jedna prostorija

Kada birate boje za dnevnu sobu postoji jednostavna formula, zasnovana na pomenutom pravilu broja tri, uz pomoć koje ćete uneti ujednačenost i harmoniju u vaš životni prostor. Na osnovu ove formule treba birati boje na sledeći način: 60% odlazi na glavnu boju 30% ide sekundarnoj boji i 10% je rezervisano za akcentne boje. Šta ovo u konkretnom slučaju znači?

Ugaona garnitura Marmaris

Ako volite skandinavski stil, onda će 60% nameštaja biti u bež ili svetlo sivoj boji. Ovo je, ujedno, i odličan odabir boje, koji omogućava da se na dobroj osnovi izgradi dalji stil u vašem dnevnom boravku. Predlažemo vam našu ugaonu garnituru Marmaris, kao glavni element koji će dominirati prostorom.

Sledeća boja, koju birate za vašu dnevnu sobu, treba da bude kontrastna u odnosu na bež i 30% nameštaja i detalja treba da budu u ovoj boji. Mi predlažemo teget, jer ona donosi dah mora u vaš dom i čini harmoničnu celinu sa bež bojom. Primer jednog takvog detalja iz naših salona, koji će privući mnogo pogleda, je tabure Polo. Na kraju, odaberite 10% detalja u akcentnoj boji, koja je tu da začini vašu enterijer priču dodatno. Predlažemo vam žutu boju ili koralnu nijansu, jer one donose pozitivnu energiju.

Tri teksture i tri vrste tkanina

Teksture su posebno važne kada uređujete prostor u minimalističkom stilu. Možda ste ljubitelji svetlih prostorija i volite da uđete u belu sobu. No, ako se dobro zagledate u jednu takvu prostoriju, shvatićete da ona nije potpuno bela, već da se u njoj nalazi nekoliko sličnih nijansi.

Ima tu dosta bele, bež, krem, svetlije i tamnije braon i drugih nijansi koje spadaju u neutralnu paletu. Belini jedne takve prostorije doprinose i različite teksture koje se mogu uočiti u prostoru. Pa tako ćete verovatno birati lan, drvo ili ratan za dočaravanje neutralnog enterijera i unošenje dodatnog svetla u prostoriju. Dobro zapamtite da je dovoljno odabrati tri teksture, ne više.

A što se tiče tkanina koje će krasiti vašu dnevnu dobu, tu možete biti u dilemi šta se sa čim slaže. Ukoliko niste vični u odabiru tkanina, držite se jednostavnosti i naravno pravila o odabiru tri vrste. Kada prostorom dominira koža npr. kao što je to slučaj sa našom tdf garniturom, onda treba birati materijal koji će uneti malo topline. Koža zna da bude hladna i da unese takav osećaj, pa je treba kombinovati sa plišanim jastucima i toplim štrikanim prekrivačima.

Šareni detalji i grupama od po tri

Pomogli smo vam sa savetima za odabir glavnih elemenata u dnevnom boravku i sada je vreme da sve začinite detaljima. Ako se pitate kako da aranžirate vaše klub stolove uz pomoć pravila o magičnom broju tri, mi ćemo vam dati nekoliko ideja.

3 mini vazePrateći tri boje, koje ste odabrali za vaš dnevni boravak, izaberite detalje za kafe stočić. To mogu biti tri male vaze, svećice ili saksije u neutralnim bojama. Takođe možete birati i različite predmete, ali važno je da se držite pravila o broju tri. A kada smo kod ovog broja i sami stočići, koji su grupisani na ovaj način, mogu biti detalj za sebe. Da biste se uverili u to pogledajte naš set 130 od tri kafe stočića.

Za grupisanje detalja možete slobodno koristiti i ravne tacne od glazirane gline ili metalne poslužavnike od bakra. Kada na njih postavite jednu figuricu, jednu svećicu i jednu biljku- vaši gosti će biti oduševljeni ovom jednostavnom postavkom i sigurno će vam uputiti kompliment na račun uređenja prostora.

Knjige i umetničke slike na zidu

Kao osnova za postavku može da posluži i jedna veća knjiga šarenih korica (još ako se sadržaj odnosi na istoriju fotografije ili mode- biće to pun pogodak), na koju možete staviti omiljene detalje sa poslednjeg odlaska na more- školjke. Knjizi i školjci dodajte još i drvenu figuricu u obliku neke životinje i imaćete zanimljivu kompoziciju na vašem stočiću.

3 slike na ziduDrugi način da grupišete tri detalja je na zidu, pa tako uz pomoć umetničkih slika, fotografija ili uramljenih printova možete napraviti svoj mali gallery wall. Naravno, kada birate slike koje ćete staviti na zid treba da vodite računa o veličini slike, motivima i uklapanju istih sa onima na drugim slikama. Odaberite jednu dominantu (ne mora da se ističe po veličini, već može i po koloritetu) i nju stavite na centralno mesto, a zatim joj pridružite još dve- slične po stilu i koloritetu.

Lepo uređen dom je na klik od vas

Na našem veb-sajtu, ali i salonima nameštaja u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru i Tutinu, možete pronaći kvalitetne i moderno dizajnirane komade nameštaja. U skladu sa potrebama naših kupaca, ponudili smo bogat izbor materijala i dezena, koje oni mogu izabrati za TDF garniture, trosede, dvosede, fotelje i dr. Ponudu našeg nameštaja pogledajte na sajtu ili se prošetajte do jednog od naših salona.